U trendu

Potpredsednik Turske: Autoput BG-SA projekat stabilnosti

SARAJEVO – Potpredsednik Turske Fuat Oktaj izjavio je danas da se nada da će autuput Beograd-Sarajevo biti jedan od projekata stabilnosti, navodeći da je od izuzetnog značaja predlog da se napravi zajedničko ekonomsko tržište.

Oktaj je na desetom Sarajevo biznis forumu ukazao da je nemoguće ostvariti mir ukoliko nema ekonomskog razvoja.

“Jedan od naših prioriteta jeste da aktere na ovom području ujedinimo kako bi svi uzeli učešće u razvoju regiona i da se uspostavi dijalog. Želimo da osiguramo i bolji politički dijalog”, rekao je Oktaj.

Potpredsednik Turske je istakao da su za tu zemlju veoma važni trilateralni odnosi Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Želimo da ostavimo tragične i teške trenutke i da oživimo Bosnu i Hercegovinu koja je atraktivan centar za ulagače i koja je poslednjih godina pokazala veliki napredak. Želim da uputim i reči podrške Forumu od Redžepa Tajipa Erdogana”, poručio je Oktaj.

On je dodao da je došlo vreme da se BiH fokusira na ekonomske i finanijske programe, budući da je potrebno mnogo više investicija da bi se mladima, koji odlaze iz regiona, osigura bolja budućnost.

“Moramo pružiti mogućnost zaposlenja u regionu i to će sprečiti odliv mladih iz regiona”, rekao je on.

Poručio je da su za Tursku stabilnost i razvoj prioriteti kada je reč o regionu Jugoistočne Evrope.

“Balkan je danas poseban region za koji su zaintresovana mnoga turska udruženja i firme. U prethodnih 10 godina naša pomoć koju smo realizovali na ovom području prelazi milijardu evra”, rekao je Okaj.

Naveo je da svi akteri u regionu treba da rade na tome da unaprede saradnju, da reše probleme kako bi obezbedili mir i stabilnost.

U Sarajevu je danas otvoren jubilarni deseti biznis forum kojem prisustvuje oko 2.000 učesnika iz regiona i sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.