U trendu

Potpresednica SAD Kamala Haris posetiće demilitarizovanu zonu na Korejskom poluostrvu

Potpresednica SAD Kamala Haris u četvrtak će tokom posete Južnoj Koreji obići demilitarizovanu zonu koja deli Korejsko poluostrvo, saopštila je Bela kuća.

Poseta ukazuje na angažovanje SAD naspram svake pretnje Severne Koreje, navela je danas Bela kuća.

Potpresednica SAD odaće počast „zajedničkom žrtvovanju“ desetina hiljada američkih i korejskih vojnika koji su se zajedno borili tokom Korejskog rata završenog primirjem i podelom polustrva 1953, dodaje se u saopštenju.

Poseta američke potpredsednice demilitarizovanoj zoni mogla bi da izazove bes Severne Koreje koja je nazvala predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi „najgorom uništavačicom medjunarodnog mira i stabilnosti“ posle njene posete toj zoni u avgustu.

Pjongjang je takodje upozorio juče da Južna Koreja i SAD rizikuju da izazovu rat time što su u blizini poluostrva počeli prve zajedničke pomorske vežbe u pet godina.

Kamala Haris stigla je danas u Japan gde prisustvuje zvaničnoj sahrani bivšeg američkog premijera Šinza Abea u prisustvu stotina drugih stranih zvaničnika. Ona je pre toga razgovarala sa aktuelnim japanskim premijerom Fumiom Kišidom.

Južnokorejski premijer Han Duk-so takodje se sastao danas sa američkom potpresednicom u Japanu. On je rekao da će njena poseta demilitarizovanoj zoni biti vrlo simboličan pokazatelj angažovanja SAD za bezbednost i mir na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja više meseci sprovodi niz proba oružja u vreme kada su pregovori sa medjunarodnom zajednicom o njenom nuklearnom i raketnom programu na mrtvoj tački.

Pjongjang je u maju lansirao svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu od 2017. godine, a početkom septembra usvojio novu doktrinu proglašavajući da zemlja nikad neće odustati od atomskog oružja.

Južnokorejski i američki zvaničnici mesecima već upozoravaju da je severnokorejski vodja Kim Džong Un priprema da sprovede novu nuklearnu probu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar