Potraga sa šibenskim kapetanom i šest mornara se nastavlja

ZAGREB – Potraga za šibenskim kapetanom Dinom Miškićem i ostalih šest pomoraca, koji su nestali pre dve sedmice u potonuću broda na Atlantiku, još traje, EMSA nastavlja sa satelitskim osmatranjima, ali novih informacija nema.

Ranije danas je saopšteno da je satelit uočio neidentifikovani objekat prema kojem su odmah preusmereni brodovi potrage za nestalim pomorcima s Burbon Roda.

Evropska agencija za pomorsku bezbednost (EMSA) na zahtev hrvatske vlade uključila se u potragu za nestalim pomorcima, a izvršna direktorka te agencije Maja Markovčić Kostelac ispričala je za HRT šta se zatim dogodilo.

“ Kao što sam najavila preksinoć, EMSA je zatražila i dobila satelitske snimke područja i na njima smo uočili mogući objekt veličine 7,5 metara nešto severnije od područja koje je bilo predmet spašavanja, odnosno traganja. Tu smo informaciju odmah prosledili nadležnim francuskim telima koja su potom uputila svoje brodove na to područje te dala preporuku svim brodovima koji se nalaze u blizini da se upute u traganje u tom pravcu. Do ovog trenutka nemam informaciju o uspešnosti potrage, ali mi ćemo nastaviti sa satelitskim osmatranjem područja“, rekla je Markovčić Kostelac.

Objasnila je da su se brodovi na lokaciju uočenog predmeta uputili rano popodne te da očekuje da će tokom oći dobiti nove informacije. Naglasila je da je od nesreće prošlo 12 dana i da treba biti realan, ali ne i odustajati.

Ministar mora, saobraćajaj i infrastrukture, Oleg Butković, rekao je da je vlada u kontinuiranom kontaktu s francuskim vlastima i EMSA-om.

„Jutros smo saznali da je putem satelita identifikovan jedan objekt i obaveštene su francuske vlasti. Brodovi koji su u blizini su u postupku traganja i mi očekujemo da ćemo za par sati imati više informacija. Nadamo se najboljem“, poručio je ministar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.