U trendu

Potvrđena optužnica za finansiranje terorizma

SARAJEVO – Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Senu Hamzabegović tereti da je počinila krivično đelo finansiranje terorističkih aktivnosti, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

U optužnici Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi da je optužena Hamzabegovićeva od 2013. do 2018. godine u više navrata učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH koji su boravili na ratištu u Siriji i Iraku.

Ona je to činila iako je znala da se bore na strani „Islamske države“ i da su se priključili formacijama koje su na osnovu rezolucija Saveta bezbjednosti UN proglašene terorističkim grupama i organizacijama.

Cilj tih organizacija bio je destabilizacija i nasilna izmena političkog i ustavnog poretka, a njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama nameravali da prisile legitimne vlasti Sirije na izmenu ustavnog poretka i političkog režima, navedeno je u optužnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.