U trendu

Povelja o principima definisaće islam u Francuskoj

PARIZ – Predstavnici Francuskog saveta muslimanske vere (CFCM) saglasili su se oko „Povelje o principima“, koja će definisati islam u Francuskoj, a nakon višemesečnih napetih pregovora između muslimanskih predstavnika i francuskih vlasti.

Povelja bi trebalo da obezbedi da se muslimanski lideri i organizacije usklade sa osnovnim vrednostima Francuske Republike, ističući da su islam i republika „savršeno kompatibilni“, prenosi briselski Politiko.

Francuski predsednik Emanuel Makron zalagao se za povelju kao deo mera vlade u borbi protiv islamističkog radikalizma, zajedno sa zakonom koji pojačava principe republike, a koji je usvojen u ponedeljak u Skupštini.

Kako se navodi, tekst povelje podržava francuski ideal odvojenosti crkve i države i odbacujue diskriminaciju, neravnopravnost polova i „određene kulturne prakse za koje se tvrdi da pripadaju islamu“.

Član 6. pominje borbu protiv svih oblika instrumentalizacije islama u političke ili ideološke svrhe, pri čemu su potpisnici obećali da će odbiti promociju onoga što je poznato kao „politički islam“.

Dodaje se da se potpisnice obavezuju i da će postepeno ukidati primanje finansija iz inostranstva.

Makron se u ponedeljak sastao sa članovima CFCM nakon što je postignut sporazum, što je ujedno i četvrti sastanak Makrona sa tom organizacijom od oktobra prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.