U trendu

Povono otvoren dokazni postupak za Gucatija i Haradinaja

HAG – Sudsko veće Suda u Hagu ponovo je otvorilo dokazni postupak u procesu protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana bivše OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja radi prihvatanja određenih izjava, koje je podnela odbrana u spise predmeta.

Reč je o više izjava svedoka koje je sudsko veće odlučilo da prihvati isključivo u svrhu odmeravanja kazne, ukoliko odluči da im izrekne osudujuću presudu po nekoj od tačaka optužnice, koja tereti Gucatija i Haradinaja, saopšteno je iz tog suda.

Haradinajeva odbrana podnela je ukupno 12 takvih izjava, a Gucatijeva pet.

Ove izjave porodice, prijatelja i saradnika odnose se na ličnost optuženih, njihove navike i drugo, a od važnosti su za veće prilikom odlučivanja o odmeravanju kazne ukoliko nađe na su krivici za dela za koja se terete.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu, inače je zatražilo od suda da Gucatija i Haradinaja osudi na jedisntvene kazne od po šest godina zatvora i novčanu kazno od po 100 evra, povodom optužbi za ometanje postupaka pred tim sudom i zastrašivanje svedoka.

Tužilaštvo je u završnom podnesku sudu ukazalo da je samo zatvorska kazna adekvatna za ponašanje optuženih i da samo ona može spreči činjenje sličnih krivičnih dela.

Tužilaštvo smatra da su činjenice iz optužnice dokazane, te da odbrana nije ni mogla da ih ospori.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju je privedeno kraju i njima će uskoro biti izrečena prvostepena presuda.

To će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.
Gucati i Haradinaj su se na početku suđenja 7. oktobra 2021. godine izjasili da nisu krivi za optužbe za koje se terete.
Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.
U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.
Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.
Optuženi su za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.