U trendu

Povučena međunarodna poternica za Pudždemonom i ministrima

Vrhovni sud Španije saopštio je danas da je povukao međunarodni nalog za hapšenje smenjenog katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona i četvorice članova njegovog kabineta navodeći da su političari pokazali spremnost da se vrate u Španiju, javlja Rojters.

Nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra, koje je španski sud proglasio nezakonitim, petorica političara su otputovali u Belgiju gde se nalaze i sada, a sudi im se, između ostalog, za pobunu i zloupotrebu javnih fondova za šta bi mogli da dobiju višedecenijske kazne zatvora, ukoliko budu osuđeni.

Kako prenosi AP, španski sudija je rekao da pojedinačni nalozi za hapšenje nisu primenjivi na preksršaje koje su oni počinili kao deo šire grupe i da su optuženi političari pokazali svoju „nameru da se vrate u Španiju“ kako bi se kandidovali na predstojećim izborima u Kataloniji.

Pudždemon vodi kampanju svoje stranke Katalonska evropska demokratska stranka (PDeCAT) uoči izbora u Kataloniji koje je zakazala španska vlada za 21. decembar, u pokušaju da pronađe demokratsko rešenje najgore institucionalne krize koja je zadesila Španiju u poslednje skoro četiri decenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.