U trendu

Požar u Oregonu trenutno najveći u SAD

OREGON – Požar u Oregonu je trenutno najveći u Sjedinjenim Američkim Državama, a zadimljeno nebo od požara ide čak do Njujorka.
Dim i pepeo od požara u Oregonu visok je i do šest kilometara i zahvatio je 1.596 kvadratnih kilometara, piše AP.

Požari su takođe rasli sa obe strane kalifornijske Sijere Nevade.

U okrugu Alpine, takozvanim kalifornijskim Alpima, požar Tamarak je izazvao evakuaciju nekoliko zajednica i proširio se na 158 kvadratnih kilometara.

Požar Diki, u blizini mesta mesta smrtonosne vatre Paradajs, bio je na više od 163 kvadratnih kilometara i pretio je malim zajednicama u regionu doline Fedr River.

Dim na istočnoj obali podsećalo je na prošlu jesen, kada je više velikih požara koji su goreli u Oregonu u najgoroj sezoni požara u državi poslednjih godina, uticalo na kvalitet vazduha čak nekoliko hiljada kilometara dalje.
Tokom požara je evakuisano najmanje 2.000 domova i prećeno 5.000.

Gorelo je najmanje 70 domova i više od 100 pomoćnih zgrada. Za sada nema žrtvi a gusti dim guši područje na kojem se stanovnici i divlje životinje već suočavaju sa višemešečnom sušom i ekstremnim vrućinama.

Izuzetno suvi uslovi i toplotni talasi povezani sa klimatskim promenama otežavaju borbu protiv požara.

Klimatske promene uticale su da Zapad bude mnogo topliji i sušniji u poslednjih 30 godina i nastaviće da čine sve ektremnije vreme i češće požare.

U utorak su američki zvaničnici najavili su zatvaranje svih rekreativnih i javnih pristupa zemljištima kojima upravlja država u istočnom Vašingtonu zbog opasnosti od požara.

Zatvaranje će početi u petak i važi za 5.853 kvadratna kilometra zemljišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.