U trendu

Požari na zapadu SAD, evakuisano više od 100 kuća

SAN DIJEGO – Šumski požari na zapadu SAD, u Kaliforniji i Montani, dodatno su se proširili u subotu zbog veoma visokih temperatura vazduha i snažnog vetra, što je primoralo nadležne da izdaju naredbe za evakuaciju više od 100 kuća.

U Nacionalnom parku Klamat u Kaliforniji, požar koji je izbio u petak i zahvatio nešto više od jednog kvadratnog kilometra, prerastao je u vatrenu stihiju koja od juče bukti na više od 160 kvadratnih kilometara u pretežno ruralnom području, u blizini granice sa Oregonom, prenosi AP.

Izgorelo je najmanje desetak stambenih objekata, a divlje životinje su viđene kako beže od vatre na tom području.

„Vatra nastavlja da se širi zbog snažnih vetrova i visokih temperatura“, rekla je Karolajn Kvintanila, portparolka Nacionalnog parka Klamat.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom proglasio je vanredno stanje, što mu omogućava veću fleksibilnost u donošenju odluka o hitnom odgovoru i pristupu federalnoj pomoći, ali i otvara mogućnost da vatrogasci iz drugih delova SAD pomognu u borbi protiv požara, navodi se u saopštenju iz kancelarije guvernera.

U međuvremenu u Montani, šumski požar Elmo se skoro utrostručio na više od 28 kvadratnih kilometara nedaleko od grada Elmo.

Otprilike 300 kilometara južno, stanovnici Ajdaha su pod naredbom za evakuaciju, jer je vatra u Nacionalnom parku Salmon-Čelis ugljenisala više od 174 kvadratna kilometra zemljišta pod šumom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar