U trendu

Pozicija Kipra po pitanju KiM ostaje nepromenjena

NIKOZIJA – Pozicija Kipra po pitanju Kosova i Metohije je jasna i ostaje nepromenjena, kao i stav Srbije u punoj podršci teritorijalnom integritetu i suverentitetu Kipra, poručili su danas ministri spoljnih poslova Srbije i Kipra Nikola Selaković i Nikos Hristodulidis.

Nakon sastanka s ministrom Hristodulidisom u Nikoziji, Selaković je zahvalio Kipru na podršci koju pruža Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, ali i na jakoj podršci na njenom evropskom putu.

“Zahvalio bih vladi, predsedniku i svima ostalima na Kipru što podržavaju Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i za jaku podršku Srbiji u procesu pristupa Evropskoj uniji”, rekao je Selaković u Nikoziji, gde se nalazi u prvoj poseti od stupanja na dužnost.

Poručio je da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije, ali da je i sama država, ističe Selaković, odlučna u tome da gradi društvo na evropskim temeljima i vrednostima, kako bi se lakše uklopila u evropsku porodicu.

Podvukao je i da Srbija daje punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kipra. “I to se neće promeniti”, istakao je Selaković.

On je izrazio zadovoljstvo što je u prvoj bilateralnoj poseti, kako je rekao, prijateljskoj i bratskoj zemlji Srbije i srpskog naroda.

Selaković je istakao da Srbija i Kipar imaju dugogodišnje dobre odnose i da je saradnja između dve zemlje prisutna na mnogim poljima.
Izneo je i podatak da dve zemlje imaju 36 sporazuma o saradnji i dodao da je uveren da će i u budućnosti Srbija i Kipar naći načine da ta saradnja bude još jača.

Šef srpske diplomatije je izrazio nadu da će tokom sledećeg susreta dveju vlada, koji je planirana početkom naredne godine, epidemiloška situacija biti bolja.

Posetu Srbiji predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa 2018. godine, Selaković je nazvao “istorijskom”, jer je, kako kaže, napravljen još jedan napredak u odnosima dve zemlje i ojačana saradnja.

Selaković je pozvao građane Srbije da posete Kipar, ali i građane Kipra da obiđu srpske planine i banje, dodajući da je upravo turizam jedna od grana koju dve zemlje mogu još da razvijaju.

Pre početka obraćanja, Selaković je pozdravio domaćine na grčkom, a njegov kiparski kolega mu je šaljivo rekao da nije znao da u njegovom CV-iju piše da zna i grčki.

Ministar inostranih poslova Nikos Hristodulidis poručio je da je stav Kipra po pitanju Kosova i Metohije jasan i nepromenjen.

Poručio je da će Kipar nastaviti da pruža punu podršku Srbiji u procesu EU integracija i istakao da su spremni da pošalju svoj tim eksperata da pomogne u pojedinim oblastima kako bi se Srbija brže integrisala u evropsku porodicu.

Kiparski ministar ocenio je da je Srbija na polju evropskih integracija do sada napravila dobar rezultat.

Izrazio je zadovoljstvo što je šef srpske diplomatije za svoju prvu posetu kao šef diplomatije Srbije odabrao Kipar, a to je, kaže, još jedna potvrda da dve zemlje imaju dobre i prijateljske odnose.

Ističe da saradnja postoji na mnogim poljima od ekonomije, preko obrazovanja, do bezbednosti…

Hirstodulidis je najavio da će početkom sledeće godine kiparska delagacija posetiti Beograd i da je u planu da se tada održi i biznis forum dve zemlje kako bi se unapredila ekonomska saradnja.

Ranije danas, Selaković se sastao s predsednikom Predstavničkog doma Republike Kipar Adamosom Adamoumom i s diektorom Diplomatske kancelarije predsednika Kipra Kirijakosom Kurosom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.