U trendu

Poziv zemalja istočnog krila NATO-a na jačanje američkog vojnog prisustva

Zemlje članice istočnog krila NATO pozvale su danas na pojačano američko vojno prisustvo u regionu, nekoliko meseci pre samita Atlantskog saveza.

„Mora da se učini sve da se poveća američko prisustvo u našem regionu na istočnom krilu u smislu vojnika i opreme“, rekao je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku (Aurescu) posle razgovora u poljskom gradu Lođu sa svojim kolegama grupe B9.

Ministri zemalja B9 – Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Slovačke, ponovili su pozive na jačanje odbrambenih sposobnosti tog dela Evrope koji se graniči sa Ukrajinom u ratu.

„Ako imamo čvrstu odbranu, u stanju smo da imamo jako sredstvo odvraćanja od destabilizujućeg ponašanja Rusije. To je jedini jezik koji Rusija razume“, rekao je rumunski ministar.

On se založio za više protivvazdušne odbrane, protivraketnih kapaciteta kao i za više sredstava za osmatranje, izviđanje i za obaveštajne poslove.

Države B9 su obećale dodatnu podršku Ukrajini da odbije ruske snage.

„Sada je prioritet pomoći Ukrajini da pobedi u ovom ratu. Svi podržavamo članstvo Ukrajine u NATO-u“, rekao je rumunski ministar.

Samit NATO-a biće održan u julu u glavnom gradu Litvanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar