U trendu

Poznati pisali podržali BBC

Britanske zvezde, među kojima su glumci Danijel Kreg i Džudi Denč, traže od Vlade u Londonu da zaštiti Bi-Bi-Si (BBC) pošto se javni britanski servis suočava s budžetskim rezovima i političkim pritiscima da smanji ambicije.

Autorka Harija Potera, J. K. Roling, prirodnjak Dejvid Atenborou i poznati kuvar Džejmi Oliver takođe su među potpisnicima pisma premijeru Dejvidu Kameronu u kojem se za BBC kaže da je „dobra kreativna snaga“, kao i da na njemu „zavidi svet“.

„Smanjeni BBC bi prosto značio smanjenu Britaniju“, navodi se u pismu koje su potpisali i bivši fudbaler Geri Lineker i komičar Majkl Pejlin.

BBC ima više nekomercijalnih televizijskih i radio stanica, kao i veb sajtova, koji se uglavnom finansiraju preko pretplate od 145 funti (206 evra) godišnje po domaćinstvu s televizorom, ali će imati manje prihode, pošto je prihvatio da stariji od 75 godina na plaćaju pretplatu. Prihodi su smanjeni i zato što sve više ljudi televizijski program gleda preko kompjutera, tableta i mobilnih telefona.

Delovi Kameronove konzervativne vlade smatraju da BBC treba da se usredsredi na „javni servis“ i da prestane da pravi skupe zabavne projekte kao što su nadmetanje u pevanju „The Voice“ ili emisija o automobilima „Top Gear“.

Britanski servis je redovno i s leva i s desna optuživan za političku pristrasnost, dok ga komercijalne mreže kritikuju zbog veličine i zajamčenog finansiranja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar