U trendu

Pred bliskoistočni samit SAD upozorile da Iran namerava da proda dronove Rusiji

Predsednik SAD Džozef Bajden sastaće se danas na regionalnom samitu u saudijskoj luci Džeda na Crvenom moru, na kraju četvorodnevne bliskoistočne turneje, sa šefovima država šest arapskih zemalja Zaliva, te Egipta, Jordana i Iraka.

Bajden će predstaviti svoju strategiju za Bliski istok u cilju jačanja pozicioniranja SAD i suprotstavljanja pretnji Irana.

Uoči samita Bela kuća je objavila satelitske snimke na kojima se navodno vidi da su ruski zvaničnici nedavno dva puta posetili Iran da vide napadačke dronove koje nameravaju da nabave za rat u Ukrajini.

Nijedna od zemalja koje učestvuju na samitu nije uvela sankcije Rusiji, a Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su postali neka vrsta finansijskog utočišta za ruske milijardere i njihove skupe jahte, dok je Egipat ostao otvoren za ruske turiste.

Objavljivanje satelitskih snimaka bi moglo da pomogne Bajdenovoj administraciji da poveže relevantnost rata u Ukrajini i zabrinutost mnogih arapskih zemalja za iranske nuklearne ambicije i vojne aktivnosti u regionu, konstatuje AP.

Samitu su prethodila nastojanja da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Izraela i Saudijske Arabije i obnovi saradnja sa saudijskim kraljem i prestolonaslednikom pošto je ranije Bajden najavljivao da će kraljevinu učiniti izolovanom zbog kršenja ljudskih prava.

Bajdenovoj prvoj poseti Bliskom istoku otkako je postao predsednik prethodilo je haotično povlačanje SAD iz Avganistana pre 11 meseci, dok pokušava da udalji prioritete SAD od razornih ratova i nastavka sukoba na Bliskom istoku od Sirije do Libije.

Cene energije, porasle od ruske invazije na Ukrajinu će, kako se očekuje, biti jedna od glavnih tema samita, ali su Bajdenovi savetnici rekli da se ne očekuje momentalno povećanje snabdevanja.

Bajdenu će se predstaviti zabrinutost za regionalnu stabilnost i bezbednost kao i za bezbednost hrane, klimatske promene i terorističke pretnje.

Devet šefova bliskoističnih država se medjutim ne slažu o spoljnoj politici i Saudijska Arabija, Bahrein i UAE pokušavaju da izoluju Iran, a Oman i Katar imaju dobre diplomatske odnose sa Teheranom i posreduju izmedju Vašingtona i Irana.

Bajden se u petak po dolasku direktnom letom iz Izraela prvi put sastao sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom u kraljevskoj palati u Džedi. Američki lider je u razgovoru sa budućim kreljem porekao da ignoriše kršenja ljudska prava u toj zemlji.

„Rekao sam, vrlo direktno, da ćutanje američkog predsednika o pitanju ljudskih prava nije u skladu s tim ko smo mi i ko sam ja. Uvek ću se zalagati za naše vrednosti“, rekao je Bajden.

Američke obaveštajne službe veruju da je prestolonaldnik verovatno odobrio ubistvo novinara Džamala Kašogija pre četiri godine.

Bajden je rekao da je prestolonaslednik tvrdio da nije lično odgovoran za tu smrt.

„Ja sam mu ukazao da sam mislio da jeste“, rekao je Bajden i naglasio da će odgovoriti ako se tako nešto ponovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar