U trendu

Predlog im propao: Neograničene brzine ostaju na autobanu

Nedavno su neki zastupnici u nemačkoj vladi postavili pitanje neograničenih brzina na autobanu. Iako na takvim deonicama, koje čine 70 posto mreže nemačkih autoputeva, ima ubedljivo najmanje udesa kao adut za nametanje ograničenja navode se ekološki razlozi. Naime, sporija vožnja traži manje goriva pa je samim tim emisija izduvnih gasova niža.

Međutim, stručnjaci su dokazali da vremenski duža vožnja takvim tempom na istoj deonici nije ništa ekološki prihvatljivija. Logično, jer brži automobil se na deonici dugoj 100 km zadrži skoro dvostruko kraće nego sporiji.

Oni koji su zagovarali ograničenje od 130 km/h debelo su poraženi. Za ostanak neograničene brzine glasalo je 498 zastupnika, dok je protiv bilo svega 126 njihovih kolega.

Sada je valjda svima jasno zašto u Nemačkoj cveta prodaja snažnih automobila jer u praksi zaista imaju smisla. Izmereno je da se takvim auto-putem na deonicama do 600 km stiže brže od aviona. Jer pre i posle leta vladaju stroge procedure koje oduzimaju previše vremena, na šta treba dodati vreme dolaska i odlaska s aerodroma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)