U trendu

Predsedavajuća parlamenta Australije podnela ostavku zbog afere

Bronvin Bišop, koja je od 2013. predsedavala Donjem domu Parlamenta Australije, podnela je danas ostavku zbog optužbi da je novac poreskih obveznika između ostalog  koristila za plaćanje ekstravagantnih putovanja.  

Ona je bila na meti kritika zbog toga što je prošlog meseca navodno potrošila više od 5.000 australijskih dolara (3.500 američkih dolara) da bi se helikopterom prevezla do 80 kilometara udaljenog golf terena, gde je prisustvovala skupu za prikupljanje sredstava za Liberalnu partiju.  

Taj put je mogla da pređe i kolima, zašta bi joj bilo potrebno sat i po vožnje.  

Iako se Bišop kasnije izvinila zbog, kako je rekla „nerazumnog“ troška i vratila novac, priče u vezi sa njenim neopravdanim putnim troškovima su se nastavile.

Sidnejski Dejli telegraf danas je preneo da je predsedavajuća Donjeg doma Parlamenta (spiker) u poslednjih pet godina potrošila više od 260.000 australijskih dolara poreskog novca, plaćajući vozače i iznajmljujući limuzine.    

Ministarstvo finansija je pokrenulo istragu u vezi sa ovim slučajem.

Njena ostavka odmah stupa na snagu. Bišop će i dalje biti poslanik vladajućih konzervativaca.  

Ona je rekla da joj odluka o ostavci nije bila laka, ali da je to učinila “ iz ljubavi i poštovanja prema instituciji parlamenta i prema australijskom narodu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar