Predsednici Rusije i Turske najavili prekid vatre u Siriji od ponoći

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan objavili su danas u Moskvi da su postigli sporazum koji bi mogao da okonča borbe u severozapadnoj Siriji i najavili da će prekid vatre stupiti na snagu u Idlibu noćas u ponoć. 

Putin je takodje izrazio nadu da će taj sporazum okončati patnje ljudi i pomoći da se ograniči humanitarna kriza.

Oni nisu dali više detalja ali su rekli da će njihovi ministri spoljnih poslova kasnije pročitati zajednički dokument.

Putin je rekao da su on i Erdogan postigli sporazum o zajedničkom dokumentu tokom razgovora u Moskvi koji je trajao više od šest sati.

Erdogan i Putin sastali su se danas u Moskvi u nastojanju da okončaju neprijateljstva na severozapadu Sirije koja prete da dve zemlje uvedu u direktan vojni sukob.

Do sada su Putin i Erdogan uspevali da koordiniraju interese u Siriji uprkos tome što je Moskva podržavala sirijskog predsednika Bašara Asada dok je Ankara podržavala njegove neprijatelje tokom devetogodišnjeg rata.

Obe strane žele da izbegnu sukob, ali suprotstavljeni interesi u provinciji Idlib otežavaju postizanje prihvatljivog kompromisa.

Rusija je podržala sirijsku ofanzivu na Idlib, jedinu oblast pod vlašću opozicionih snaga, iz koje je milion sirijskih izbeglica krenulo prema Turskoj.

Erdogan je odgovorio otvaranjem granica Turske prema Evropi ne bi li primorao Zapad da pruži veću pomoć Ankari. Takodje je poslao hiljade vojnika u Idlib da odbiju napade sirijske vojske, i u sukobima je bilo mnogo žrtava na obe strane. Rusija je potom signalizirala da neće sedeti skrštenih ruku.

Sukobi u Idlibu predstavljaju najveći test rusko-turskog odnosa još od krize iz novembra 2015. i turskog obaranja ruskog aviona blizu sirijske granice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.