U trendu

Predsednik Albanije odbacio odluku o održavanju lokalnih izbora

Predsednik Albanije je kritikovao zvaničnike državne Komisije za izbore zbog odluke da se održe opštinski izbori koje je on pokušao da otkaže.

Ilir Meta je rekao da će, zbog bojkota opozicije, izbori u nedelju, 30 juna, ugroziti razgovore o početku pregovora o prijemu Albanije u EU.

Albanski predsednik je ocenio da je odluka da se izbori ipak održe, doneta uz „politički pritisak i ucenu“.

Meta je rekao da pregovori o prijemu Albanije u Evropsku uniju neće početi ako Albanija održi nedeljne izbore bez opozicije koja ih bojkotuje.

Povod za novo zaoštravanje je to što je Komisija za izbore jednoglasno odbacila peticiju jedne male političke stranke da se povuče sa izbora na osnovu odluke predsednika, te je komisija time u stvari odbacila Metinu spornu uredbu o otkazivanju izbora.

Meta je rekao da ne želi da se 30. juna održe izbori jer strahuje da će biti „nedemokratski“ bez učešća opozicionih stranaka desnog centra koje planiraju da bojkotuju glasanje.

Predsednik je u utorak izjavio da je samo Ustavni sud Albanije ovlašćen da prosuđuje o valjanosti njegovih uredbi.

Opozicija predvodjena Demokratskom partijom takođe ne priznaje odluku Komisije za izbore.

Opozicija od sredine februara protestuje uz tvrdnje o nameštanju izbora i o povezanosti Vlade s organizovanim kriminalom. Socijalistička vlada odbacuje optužbe.

„Neće biti izbora bez opozicije. Izbori neće biti dozvoljeni, rezultati neće biti prihvaćeni, neće biti priznati“, rekao je lider Demokratske stranke Lulzim Baša novinarima u utorak.

Baša je rekao da se akciona grupa formirana da se usprotivi opštinskim izborima, proširila širom Albanije, spremna da spreči glasanje.

Prošle sedmice su pristalice opozicije oštetile glasačke kutije i drugi izborni materijal u nekim okruzima gde je opozicija na vlasti.

Premijer Edi Rama insistira da će se izbori održati u nedelju po planu. Rama je rekao da je glavni cilj opozicije da prekine napore za pokretanje pregovora o prijemu albanije u Evropsku uniju.

Prošle sedmice EU je odložila početak pregovora o prijemu Albanije i Severne Makedonije, uprkos upozorenjima da bi odlaganje moglo potkopati reformske napore i stabilnost na Balkanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.