U trendu

Predsednik Bajden čestitao Svetog Savu episkopu Irineju

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je episkopu istočnameričkom Irineju praznik Svetog Save.

Predsednik Bajden je u pismu, koje je objavljeno na sajtu Eparhije istočnoameričke SPC, uputio čestitke u svoje i ime supruge DŽil.

„Dragi episkope Irinej, u trenutku dok se srpski pravoslavni hrišćani SAD pridružuju svojoj braći i sestrama u Srbiji i širom sveta kako bi proslavili dan Svetog Save, Džil i ja upućujemo Vama i vašim vernicima najtoplije pozdrave i želje da vam ovaj praznični dan bude ispunjem mirom, radošću i nadom“, naveo je Bajden.

„Osam vekova život i delo Svetog Save inspirišu srpski narod da očuva najplemenitije elemente nacionalnog identiteta, dok istovremeno gradi mir i razumevanje između različitih kultura i naroda“, istakao je američki predsednik i dodao da Sveti Sava zauzima posebno mesto u poštovanju Srba koji su emigrirali u SAD.

„Njegova posvećenost promovisanju obrazovanja i dobročinstva inspirisala je zajednicu ljudi koji su sa sobom doneli svoje nade i snove o budućim mogućnostima za sebe i svoju decu, dok istovremeno čuvaju ne samo svoju veru, već i svoj jezik i kulturnu tradiciju. Možda baš iz tog razloga, tako mnogo crkava i organizacija pravoslavnih Srba širom SAD i jeste posvećeno Svetom Savi“, kaže se u Bajdenovom pismu.

„Primite naše najtoplije želje i molitve za mir i jedinstvo na Dan Svetog Save“, navodi se u pismu predsednika Bajdena, koje je objavljeno na sajtu istočnoameričke eparhije SPC na kome je priložen i faksimil pisma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.