U trendu

Predsednik Brazila kaže da deli gnev gradjana zbog korupcije

Predsednik Brazil Mišel Temer rekao je da deli „gnev“ gradjana, šokiranih velikim korupcionaškim skandalom koji je uzdrmao tu zemlju.

„To je pravi gnev, razumem ga i ne mogu da ga kritikujem, to je više nego opravdano“, rekao je šef države u intervjuu TV-kanalu „Bandeirantes“ u subotu uveče o tome što je osam ministara od utorka pod istragom Vrhovnog suda.

I sam predsednik Temer je pomenut u jednoj od eksplozivnih ispovesti direktora-pokajnika umešanih u džinovski skandal „BTP Odebreht“, ali njemu se ne može suditi za dela pre početka mandata.

Predsednik je naveden kao učesnik na sastanku 2010. godine, na kojem je njegova stranka, desničarska PMDB, zatražila isplatu 40 miliona dolara od građevinske kompanije grupacije firmi „Odebreht“ u zamenu za unosan posao koji bi dobila od državne naftne kompanije „Petrobras“.

„Čuti takve optužbe apsolutno je neprijatno, zlo mi je od toga“, odgovorio je predsednik koji tvrdi da na tom sastanku, na kojem je priznao da je učestvovao, „nije bilo reči o novcu“.

Temer je podsetio da ne namerava da smeni ministre koji su pod istragom, sve dok zvanično ne budu optuženi.

U skandal je umešano stotinak političara svih stranaka, uključujući nekoliko desetina poslanika.

Jedan bivši direktor „Odebrehta“ je priznao da je ta firma čak morala da osnuje posebnu službu za isplatu mita jer su njene isplate te vrste iznosile više od tri milijarde dolara od 2006. do 2013. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.