U trendu

Predsednik Češke o poslovanju s Rusijom, Kinom: Lakše s autoritarinim, nego s demokratskim …

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da je glavni razlog zašto posećuje zemlje sa autoritarnim režimima kao što su Kina, Rusija ili države Centralne Azije to da utiče da se Češka uključuje u njihove velike investicione projekte, a ne da Češku pomeri od demokratije ka takvim zemljama.

„U Kini je autoritarni režim, isto kao u Rusiji ili Centralnoj Aziji, u Vijetnamu i mnogim drugim državama. Izraz ´autoritarni režim´ nije ni psovka ni pohvala. To je nezavisna konstatacija. Kada putujete u te zemlje i imate dobre odnose s njihovim političarima, možete na svašta da utičete“, kazao je Zeman sinoć u intervjuu češkom javnom radio servisu.

Češki predsednik naglasio je da su u tim zemljama gde su političari na vlasti po 15 čak 20 godina, znatno lakša velika ulaganja u velike infrastrukturne projekte, i da je tamo, za razliku od evropskih zemalja, moguće da šef države naredi da se u projekte uključe i češka preduzeća.

„U tim zemljama o kojima govorim je to moguće. To je glavni razlog zašto putujem u te zemlje – u interesu češke privrede, a ne da pomeram Češku ni ka Kini, ni ka Rusiji“, kazao je češki predsednik.

Zeman je dodao da ukoliko neki projekt treba da traje 15 godina, svaki političar u demokratskim zemljama će dobro razmisliti da li da se u to upusti, zato što bi uspeh mogao da pokupi neko drugi, kasnije, dok „u autoritarnim zemljama gde su političari većinom na vlasti po 15, 20 godina, takva prepreka ne postoji“, kazao je Zeman Češkom radiju.

Predsednika Zemana deo Čeha ogročeno kritikuje zbog putovanja u Kinu tokom kojih ne pominje ljudska prava, i zbog proruskih izjava zbog koji su mu umetnici iz alternativne grupe „Ztohoven“ 2015. godine ukrali predsednički barjak s krova zamku Hradčani u Pragu i umesto njega okačili ogromne crvene gaće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.