U trendu

Predsednik Egipta u poseti Grčkoj

Predsednik Egipta Abdel-Fatah El-Sisi danas je u prvoj zvaničnoj poseti Grčkoj od kako su te dve države potpisala sporazum o granici u istočnom Sredozemlju.

Predsednik Abdel-Fatah El-Sisi je razgovarao s predsednicom Grčke Republike Katerinom Sakelaropulu i s premijerom Kirijakosom Micotakisom, dok će se ministi spoljnih poslova Sameh Šukri i Nikos Dendijas sastati večeras.

Grčka i Egipat su u avgustu potpisali sporazum o medjusobnoj granici na Sredozemnom moru i demarkaciji zona u kojima imaju ekskluzivna ekonomska prava na eventualnu eksploataciju podmorskih rezervi, kakve su nafta i gas.

Taj sporazum je naljutio Tursku koja je optužila Grčku za otimanje resursa u istočnom Sredozemlju. Ankara je zato u sporne vode poslala istraživački brod u pratnji ratne flote i avijacije, na šta je istom merom odgovorila Grčka, te su još jednom bile na ivici rata.

Sporazum Egipta i Grčke smatra se odgovorom na osporeni sporazum o istom području koji je Turska potpisala se medjunarodno priznatom vladom Libije u Tripoliju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.