U trendu

Predsednik Evroparlamenta: Nova Evropska komisija moguća tek 1. decembra

Predsednik Evropskog parlamenta (EP), Italijan David Sasoli, procenio je danas da verovatno neće biti moguće da nova Evropska komisija stupi na dužnost u Briselu 1. novembra, te da će sve biti odloženo za 1. decembar.

„Evropski parlament radi transparentno. Sada Rumunija, Mađarska i Francuska moraju da predlože nova tri komesara i kada to učine, mi ćemo u Evroparlamentu započeti ispitivanje njihovih kandidatura“, objasnio je on.

Glasanja Evropskog parlamenta o celom timu nove Evropske komisije koju je posle proletošnjih izbora evroposlanika sastavila izabranica nemačke vlade za šeficu Evroposke komisije, Ursula fon der Lajen, trebalo bi da da bude 23. oktobra na plenarnom zasedanju u Strazburu.

Međutim, tri kandidata za komesare su odbačena u odborima Evropskog parlamenta tokom postupka ocene njihovih kvaliteta: Mađar Laslo Tročanji (kandidovan za resor Proširenje i susedstvo) i Rumunka Rovana Plumb (Transport) nisu prošli zbog „sukoba interesa“, dok je Francuskinja Silvi Gular (resor jedinstvenog tržišta) u četvrtak pala na propitivanju evroposlanika iz „etičkih razloga“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar