U trendu

Predsednik Filipina kandidovaće se za potpresednika 2022.

MANILA – Filipinski predsednik Rodrigo Duterte pristao je da ga njegova, vladajuća Filipinska demokratska stranka (PDP-Laban) kandiduje za potpredsednika na izborima sledeće godine, kako bi postavio temelje za ostanak na vlasti nakon isteka mandata na mestu šefa države, prenosi Gardijan.

Zasedanje skupštine stranke je 8. septembra, a očekuje se da će biti podržan i Duterteov pomoćnik i aktuelni senator, Kristofer Bong Go, od kog se očekuje da ga PDP-Laban kandididuje za predsednik države na izborima 2022. godine.

Na Filipinima je predsednik ograničen na jedan šestogodišnji mandat.

Duterteovi kritičari veruju da bi mogao da očuva vlast sa pozicije potpredsednika, kada bi preuzeo funkciju predsednika u slučaju da Go pobedi i zatim podnese ostavku.

Go je najbliži pomoćnik Duterteu još od kasnih 1990-ih, kada je Duterte bio kongresmen koji je predstavljao grad Davao na jugu zemlje.

„Još nisam zainteresovan za predsedništvo“, rekao je Go koji predsedava senatorskim odborom za zdravstvo i dodao: „Vakcine pre politike“.

Duterte je rekao da želi da se zaštiti od mogućih pravnih postupaka kada bude napustio funkciju predsednika, koja mogu uključivati istragu međunarodnog krivičnog suda za zločine protiv covečnosti.

Tužilac međunarodnog krivičnog suda zatražio je da se pokrene formalna istraga o ubistvima počinjenim tokom Duterteove borbe protiv droge u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.