U trendu

Predsednik Francuske danas u poseti Irskoj

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) danas boravi u poseti Irskoj, jednoj od četiri zemlje Evropske unije (EU) koju nije posetio od početka predsedničkog mandata 2017. godine.

Makron bi trebalo još da poseti Hrvatsku, Sloveniju i Madjarsku pre narednih predsedničkih izbora u Francuskoj zakazanih na proleće 2022. godine.

Francuski predsednik će tokom jednodnevne posete razgovarati sa irskim kolegom Majklom Higinsom (Michael Higgins) i premijerom Majklom Martinom.

Makron će se sastati i sa intelektualcima, studentima i šefovima start-ap kompanija. Predvidjeno je da prošeta ulicama Dablina stopama slavnog Džejmsa Džojsa (James Joyce).

Jelisejska palata saopštila je da će Makron razgovarati izmedju ostalog o situaciji u Avganistanu i prijemu izbeglica na evropskom nivou, pošto će Francuska biti predsedavajuća EU u prvoj polovini 2022. godine.

Zajedno sa Makronom u Dablin putuju šef francuske diplomatija Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves) i ministar ekonomije Bruno Le Mer (Le Maire).

Na dnevnom redu će biti i istupanje Velike Britanije iz članstva u EU (Bregzit) i carinski aranžmani sa britanskom provincijom Severnom Irskom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.