U trendu

Predsednik: HR je kroz svoju kalvariju prolazila sama

ZAGREB – Hrvatski predsednik i komandant Oružanih snaga hrvatske vojske Zoran Milanović osvrnuo se danas u Vinkovcima na rat u Ukrajini i ustvrdio da kada je, kako je rekao, Hrvatska prolazila kroz svoju kalvariju, užas, noćnu moru, pre više od trideset godina, podrške iz sveta nije bilo, još manje oružja, osim međunarodnog priznanja, koje je došlo kasno.

„Sve što su vaši prethodnici ostvarili, ostvarili su potpuno sami, bez ičije pomoći, uz opstrukcije“, poručio je Milanović u obraćanju pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizovane brigade Hrvatske kopnene vojske, povodom 15 godinja njenog formiranja.

Milanović je rekao da je Hrvatska godinama radila, dokazivala i verovala da je njen put bio težak, s greškama, krvav, ali pre svega, kako je naveo, pošten, pravedan i s ciljem koji je opravdan i koji podržava ogromna većina hrvatskih građana i hrvatskog naroda.

“To je ono što stoji iza vas i iza svih nas, iza onih koji su u tome aktivno učestvovali i danas su ovde među nama još uvek aktivni živi ljudi, ali i onih koji više nisu među nama”, rekao je Milanović.

Poručio je da je vojni poziv pre svega način života.

“Tu smo da zajednički branimo hrvatsku domovinu i da učinimo sve da u slučaju da bude potrebe to možemo učiniti s nečim, a to su pre svega ljudi, a onda i oprema”, rekao je Milanović.

Pripadnicima brigade, koje je oslovio sa „dragi vojnici“ i „slavonski sokolovi“, čestitao je godišnjicu i poručio da je njihov glavni, jedini pravi zadatak odbrana hrvatske domovine, hrvatskog naroda i svih građana, granica i svega onog što su, kako je kazao, njihovi prethodici, a i neki među njima, sami stekli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.