U trendu

Predsednik Izraela naredne nedelje odlučuje o mandataru za obrazovanje vlade

Predsednik Izraela Ruven Rivlin najavio je danas da će naredne nedelje u ponedeljak započeti konsultacije o obrazovanju nove vlade sa svim strankama koje su ušle u parlament, Kneset, posle izbora održanih 23. marta.

Istog dana se nastavlja sudjenje premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu za korupciju, podsećaju izraelski mediji.

Rivlin, čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna, razgovaraće i sa kandidatima koje partije predlože za mandatara i očekuje se da u sredu, 7.aprila saopšti kome će poveriti taj zadatak.

Uobičajeno je da predsednik Izraela za obrazovanje vlade zaduži onog člana Kneseta koji ima najveću podršku poslanika, odnosno lidera najveće partije, ali on može izabrati bilo koga od 120 članova parlamenta.

Dakle i pored ceremonijalne uloge odluka predsednika Izraela posle izbora je veoma važna.

Rivlinov zadatak ovog puta neće biti lak jer posle izbora ni jedan blok partija nema otvoren put do parlamentarne većine, navodi Asošiejted pres.

Konzervativna partija Likud Benjamina Netanjahua osvojila je najviše, 30 poslaničkih mandata, ali sa svojim tradicionalnim saveznicima, verskim partijama i nacionalistima ima samo 52 poslanika.

Netanjahuovi protivnici osigurali su 57 mesta u parlamentu sa 120 poslanika, ali ni oni nemaju većinu, dok dve partije još nisu odlučile koju će stranu podržati.

Mandatar će imati na raspolaganju najviše šest nedelja da sklopi koalicioni sporazum sa drugim strankama.

Partije koje žele Netanjahuovu smenu imaju manje zajedničkog od desničarskih frakcija koje bi se s njim mogle udružiti.

Medjutim, podrška za Netanjahua je opala zbog sudjenja za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Naredne nedelje će početi iznošenje dokaza u sudskom procesu što bi moglo biti neprijatno i oduzimati vreme Netanjahuu koji je na funkciji premijera najduže u istoriji zemlje ukupno 15, a kontinuirano 12 godina.

Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje policiju, medije i tužioce za „lov na veštice“.

Odgovor na pitanje da li Izrael može da obrazuje novu vladu neće biti poznat nedeljema, ali se ne isključuje se mogućnost petih izbora za nešto više od dve godine.

Partijski lideri već vode pregovore o mogućem savezništvu, mada je to tek početak.

Netanjahua je danas podržala partija ultraortodoksnih Jevreja Šas, kao što se očekivalo.

Lider izraelske opozicije koji predvodi partiju centra Ješ atid (Ima budućnosti) Jair Lapid sastao se sa vodjama drugih partija.

O obrazovanju koalicije bi mogle odlučiti mala islamska partija izraelskih Arapa koja nije podržala ni jednu stranu i bivši Netanjahuovi saveznici, sada rivali, vodja partije Jamina Naftali Benet, Gideon Sar, lider nove partije Nova nada, te Beni Ganc, vodja partije Plavo i belo. Ako se oni bar o nečemu slože petih izbora neće biti.

Politički zastoj u Izraelu, zemlji sa 9,3 miliona stanovnika već jako dugo traje. I pored toga što vodi jednu od najuspešnijih kampanja vakcinacije u svetu, Izrael teško može da formuliše koherentnu politiku.

Od ove nedelje prelazna vlada će ponovo predvoditi zemlju dok se ne obrazuje vladajuća koalicija ili se ne održe novi izbori.

Ni jedna partija nije uspela da obrazuje vladu od izbora 2019. godine, ali su se u maju prošle godine, posle trećih izbora, Netanjahu i Ganc dogovorili da formiraju vanrednu vladu nacionalnog jedinstva radi borbe protiv pandemije.

Oni, medjutim, nisu uspeli da se dogovore o budžetu u predvidjenom roku i raspisani su novi izbori.

Ako se vlada ne obrazuje ni ovog puta, Kneset će se ponovo raspustiti i izbora će ponovo biti u roku od tri meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.