U trendu

Predsednik Jermenije odbio naredbu premijera da smeni načelnika Generalštaba

Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan oglušio se danas o naredbu premijeraNikolaPašinijanada smeni načelnika Generalštaba i time povećao pritisak na šefa vlade čiju ostavku traže demonstranti i vojska.

Nakon što je Sarkisijan odbio zahtev Pašinijana, na ulice Jerevana izašlo je oko 15.000 demonstranata, ponovo zahtevajući ostavku premijera.

Opoziciona političarka Naira Zograbjan, bivša novinarka u listu u vlasništvu Pašinijana, kritikovala je na protestu premijera koji je ove nedelje optužio vojni vrh za pokušaj puča.

„Ovo nije vojni puč. Ovo je revolucija misli, razuma i ljubavi u kojoj ćemo pobediti“, rekla je Zograbjan.

Masovne demonstracije protiv Pašinijana počele su u novembru, nakon što je potpisao sporazum sa Azerbejdžanom o okončanju šestonedeljnog rata oko Nagorno-Karabaha, formalno azerbejdžanske teritorije pod kontrolom jermenskih separatista.

Jermenija je tim sporazumom izgubila kontrolu nad delom Nagorno-Karabaha i okolnim oblastima u Azerbejdžanu posle više od 25 godina.

Zahtev za ostavkom Pašinijana ove nedelje su podržali najviši zvaničnici vojske, što je on nazvao pokušajem puča.

Pašinijan je potom naredio smenu načelnika Generalštaba, ali je to morao da odobri predsednik države, čija je uloga pretežno ceremonijalna.

Medjutim, Sarkisijan je danas vratio premijeru naredbu, navodeći da ne može da je odobri jer smatra da su delovi tog ukaza u suprotnosti sa Ustavom Jermenije.

Političku krizu u Jermeniji pažljivo prate Rusija i Turska koje se nadmeću za uticaj na jugu Kavkaza.

Južni Kavkaz ima strateški značaj kao most izmedju Evrope i Azije i kao region kroz koji prolaze glavni cevovodi za transport nafte od Azerbejdžana ka zapadu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.