U trendu

Predsednik katalonskog parlamenta predložio Pućdemona za predsednika regionalne vlade

Predsednik parlamenta Katalonije Rožer Torent predložio je danas separatističkog lidera Karlesa Pućdemona za predsednika nove regionalne vlade.

Torent je ocenio da je nova kandidatura bivšeg predsednika regionalne vlade Pućdemona „apsolutno legitimna“.

Predsednik katalonskog parlamenta rekao je i da se obratio španskom premijeru Marijanu Rahoju da bi razgovarali o, kako je naveo, „nenormalnoj situaciji“ u Kataloniji.

Karles Pućdemon doputovao je jutros u Dansku, uprkos pretnji hapšenjem u toj zemlji.

Španski državni tužilac zatražio je od nadležnog sudije da izda medjunarodnu poternicu za katalonskim liderom. Sudija nije obavezan da postupi po zahtevu tužioca.

Pućdemon, koji se bio sklonio u Brisel da ga španske vlasti ne bi uhapsile zbog pokušaja otcepljenja Katalonije, u Danskoj bi trebalo da učestvuje u debati na temu „Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju“.

Debata bi trebalo da počne danas u 14.00.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.