U trendu

Predsednik Kazahstana proglasio vanredno stanje, vlada podnela ostavku

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev proglasio je dvonedeljno vanredno stanje u delovima zemlje nakon što su protesti zbog poskupljenja goriva prerasli u nasilje.

On je prihvatio ostavku vlade i imenovao dosadašnjeg zamenika premijera Alikana Smailova za privremenog premijera, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Policija u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, upotrebila je juče suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su pravili nerede i palili vozila.

U video obraćanju u utorak, predsednik je rekao da su napadi demonstranata na vladine kancelarije „apsolutno nezakoniti“.

Proglasio je vanredno stanje u Almatiju i zapadnoj provinciji Mangistau, koje podrazumeva noćni policijski čas i zabranu masovnih okupljanja.

Demonstracije su počele nakon što su vlasti u zemlji bogatoj naftom ukinule ograničenje cena tečnog gasa koji koriste vozila, što je izazvalo skok potrošačkih cena.

Oko 1.000 demonstranata protestovalo je u utorak uveče u Almatiju kada su izbili sukobi sa policijom.

Novinska agencija AFP javila je da je više pripadnika policijskih snaga za razbijanje demonstracija povredjeno.

Predsednik Tokajev je kasno sinoć objavio na Tviteru da će vlasti vratiti niže cene goriva „kako bi obezbedile stabilnost u zemlji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.