U trendu

Predsednik Kine razgovarao s predsednikom SAD o svom sastanku s liderom Severne Koreje

Predsednik Kine Si Djinping je danas s predsednikom SAD Donaldom Trampom razgovarao o svom nenajavljenom sastanku s liderom Severne Koreje Kimom Džongom Unom, juče i danas u Kini.

Objavljeno je da je Si u telefonskom razgovoru zatražio od Trampa da „uzme u obzir zabrinutost“ Severne Koreje za svoju bezbednost.

Si je izrazio nadu da će „SAD i Severa Koreja moći da rade zajedno, izgrade medjusobno poverenje“ uzimajući u obzir „zabrinutost Pjongjanga“ za svoju bezbednost koju je kineski predsednik ocenio kao „razumnu“, preneli su kineski mediji.

Severna Koreja već odavno traži povlačenje američkih snaga iz Južne Koreje kao i ukidanje američke nuklearne zaštite u toj zemlji.

Tramp je nedavno rekao da ne planira povlačenje snaga iz Južne Koreje.

Kimom je danas bio u iznenadnoj poseti Kini.

Bela kuća saopštila je da su se Si i Tramp dogovorili da zadrže ekonomski pritisak na Pjongjang do potpuno ukidanja nuklearnog i balističkog programa.

Tramp je ranije danas rekao da će razgovarati s predsednikom Kine.

„Glavne teme će biti trgovina, gde se dobre stvari dešavaju, i Severna Koreja, gde se izgradjuju odnos i poverenje“, naveo je Tramp.

Kako su preneli kineski mediji, Si je rekao Trampu na bilateralnom planu da Kina i SAD treba da ulažu napore u rešavanje trgovinskog spora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.