U trendu

Predsednik Kolumbije ponudio nagodbu narko kartelima

BOGOTA – Kolumbijski predsednik Gustavo Petro predložio je da trgovci drogom koji se povinuju uslovima vlade, da se predaju i napuste kriminalnu delatnost neće biti izručeni u inostranstvo, po zahtevima za ekstradiciju, prenosi Rojters.

Petro, koji je ovog meseca stupio na dužnost sa obećanjima da će doneti „potpuni mir“ u Kolumbiju, rekao je da je njegova vlada u kontaktu sa raznim naoružanim grupama koje žele da pregovaraju o svom izlazu iz sukoba, koji vlada vodi sa narko kartelima, navodi britanska agencija.

On je takođe u značajnoj meri doveo u pitanje efikasnost ekstradicije, pravnog sredstva koje SAD smatraju moćnim sredstvom odvraćanja od kriminala.

Njegova vlada je ponudila pravne povlastice, kao što su smanjene kazne članovima kriminalnih grupa koji daju informacije o trgovini drogom i predaju oružje, navodi Rojters.

Trgovci drogom koji ne budu pregovarali sa državom biće izručeni, a ako oni prekrše odredbe postignutih nagodbi i ponovo učine krivično delo biće izručeni, bez ikakvih pregovora u SAD “, saopštio je Petro novinarima.

Članovi američke delegacije koji su boravili ove nedelje u Bogoti saopštili su da administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena prepoznaje zajedničku odgovornost za trgovinu drogom i potrebu da se njome uhvati u koštac na način da to nema posledice za ionako ranjivo stanovništvo Kolumbije.

Stotine hiljada ljudi poginulo je u višedecenijskom građanskom ratu u Kolumbiji, delimično podstaknutog trgovinom narkoticima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar