U trendu

Predsednik Meksika kritikovan zbog sastanka sa Trampom

Meksička javnost oštro je kritikovala svog predsednika Enrike Penja Nijeta zbog odluke da se danas sastane sa republikanskim kandidatom za predsednika SAD Donaldom Trampom, koji je u Meksiku omražen pošto je meksičke migrante opisao kao „kriminalce i silovatelje“.

Bivša meksička prva dama Margarita Savala, koja bi i sama mogla da se kandiduje za predsednika svoje zemlje, napisala je na Tviteru poruku upućenom Trampu: „Iako ste možda pozvani, želimo da znate da niste dobrodošli. Mi Meksikanci imamo dostojanstvo i odbacujemo vaš govor mržnje“, prenela je agencija AP.

Već su najavljena dva protesta u centru Meksiko Sitija protiv posete Trampa, a kancelarija Penja Nijeta nije želela da saopšti tačno gde i kad će se održati sastanak, moguće kako bi se izbeglo održavanje protesta ispred te lokacije.

Najpoznatiji meksički istoričar Enrike Krause se takođe na Tviteru obratio američkom milijarderu, napisavši: „Slušajte, mi Meksikanci ne očekujemo ništa više od izvinjenja što ste nas nazvali kriminalcima i silovateljima.“

On je uporedio sastanak meksičkog predsednika i Trampa sa događajem kad je britanski premijer Nevil Čembrlen 1938. potpisao mirovni sporazum sa Nemačkom.

„Tiranima se treba suprotstavljati, a ne podilaziti im“, rekao je Krause u izjavi za televiziju Televisa.

Čak je i Penja Nijeto u prošlosti pravio takva poređenja, pa je u martu na pitanje lista „Ekselsior“ o Trampu kritikovao „te oštre izraze koji predlažu veoma jednostavna rešenja“ i dodao: „Na taj način su nastupili i Musolini i Hitler.“

Mnogi Meksikanci smatraju da je Tramp iznenadio Penja Nijeta prihvativši poziv da poseti Meksiko, koji je predsednik te zemlje uputio samo radi reda.

List „Universal“ je danas u uvodniku napisao da je Tramp „uhvatio meksičke diplomate nespremnima“ prihvativši poziv i da je time otišao „jedan korak ispred njih“.

„Oni su želeli da pozovu Hilari Klinton, ali bi to značilo da moraju da pozovu oboje, a niko nije mislio da će Tramp prvi da prihvati poziv“, izjavio je beznednosni analitičar Alehandro Ope i dodao: „Šta Meksiko ima od toga? Ništa. To jedino koristi Trampu.“

Zlatno pravilo meksičke spoljne politike je dosad bilo da izbegava svrstavanje na neku stranu kad je reč o američkim predsedničkim izborima, pa je zato planiran poziv i Klintonovoj i Trampu, iako su meksičke vlasti sklonije stavu bivše američke državne sekretarke o procesu dobijanja državljanstva za migrante.

Penja Nijeto je priznao da je pozvao oba američka predsednička kandidata i rekao da je to uradio pošto veruje „u dijalog za unapređenje interesa Meksika i pre svega zaštitu Meksikanaca u čitavom svetu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.