Predsednik Poljske pozvao EU da pooštri sankcije Rusiji

Predsednik Poljske Andžej Duda pozvao je danas Evropsku uniju (EU) da pooštri sankcije Rusiji posle hapšenja demonstranata okupljenih na poziv pritvorenog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

„Ako želimo da sprovedemo poštovanje medjunarodnog prava, jedini način da to učinimo je bez pušaka, topova ili bombi, već putem sankcija. Spremni smo da pomognemo u postizanju konsenzusa o tom pitanju“, rekao je Duda u intervjuu za britanski list Fajnenšel tajms (Finacial Times). 

Duda je predložio da šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) poseti Rusiju u februraru ako dotle Navaljni ne bude pušten na slobodu. 

Borel je u subotu izrazio žaljenje zbog hapšenja demonstranata i „nesrazmerne upotrebe“ sile tokom protesta u Rusiji, i zatražio oslobadjanje Navaljnog. 

Nekoliko država članica Unije i Evropski parlament pozvalo je na usvajanje novih sankcija protiv Rusije, ali je za to potrebno jednoglasna odluka svih 27. članica EU. 
Oko 3.500 demonstranata uhapšeno je u subotu širom Rusije, od kojih 1.360 u Moskvi i više od 500 u Sankt Peterburgu, saopštila je danas nevladina organizacija OVD-Info specijalizovana za nadgledanje protestnih skupova.

Nekoliko desetina hiljada ljudi izašlo je na ulice u više stotina gradova u Rusiji tražeći oslobadjanje Navaljnog koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.