U trendu

Predsednik regije Kampanja: Ubrzajte vreme odobrenja Sputnika

RIM – Predsednik regije Kampanja, Vićenco De Luka, poručio je da „vlada ne treba da govori gluposti već da se obaveže da ubrza vreme za odobrenje ruske vakcine Sputnik V, da ne bi čekali na to mesecima”, prenosi list “Il fato Kotidijano”.

De Luka je izjavio kako regija Kampanja daje prednost ruskoj anti-kovid vakcini, ali ugovor o kupovini može biti potpisan tek nakon što lek odobri Evropska agencija za lekove (EMA) i italijanska nacionalna agencija AIFA.

„Ovo nije uobičajeno vreme uprave, već rat. A budući da postoje vakcine, poput SputnikaV, koja je primenjena na milionima ljudi u drugim delovima sveta, njena efikasnost se možete lako proveriti u mesec dana, a ne šest meseci“, tvrdi De Luka.

List podseća da je EMA do sada nekoliko puta menjala datum kada bi mogla objaviti svoj stav o ruskoj vakcini.

U međuvremenu u Italiji plan vakcinacije protiv kovida19 i dalje zaostaje, najviše zbog nedostatka vakcina koje su naručene, plaćene ali proizvodzači ne isporučuju ugovorene količine.

Od ukupno 62 miliona stanovnika u Itaiji je do sada vakcinisano 6, 5 miliona, a drugu dozu leka je primilo oko 3 miliona građana.

Za danas je najavljen šstanak premijera Maria Dragi sa predsednicima regija na kojemu bi trebalo da se dogovaraju o planu anti-kovid vakcinacije.

Prema prvobitnom planu, iz decembra prošle godine, do aprila je trebalo da bude imunizirano 15 miliona osoba.

Plan masovne vakcinacije do sada je nekoliko puta menjan, a i onaj koji je trenutno na snazi računa sa vakcinama koje tek treba da budu isporučene.

U Italiji se koriste, za sada, vakcine unapred naručene putem kovaks sistema Evropske Unije, a gradzani ne mogu birati kojim lekom će biti vakcinisani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar