U trendu

Predsednik: Rusija preko Srbije pokušala državni udar u CG

PODGORICA – Crnogorski predsednik Milo Đukanović je u diskusiji na temu „Crna Gora nakon raspada SFRJ – dostignuća, izazovi i perspektive“ na Pravnom fakultetu u Podgorici, govorio o izdvajanju Crne Gore iz zajednice sa Srbijom, njenom ulasku u NATO i, između ostalog, optužio Rusiju da je preko Srbije, kao, kako je rekao, svog „proksija“, pokušala da organizuje državni udar u ovoj državi 2016.

Prema njegovim rečima, Crna Gora bi postala prva članica EU ako se, kaže, stabilizuju prilike u Uniji oko politike proširenja.

Đukanović je rekao da se sada u Ukrajini brani evropska bezbednost i da im treba odati počast.

„Ovo je pokušaj povratka na hladnoratovski model politike, gde dogovor vode Moskva i Vašington“, rekao je Đukanović, prenele su podgoričke Vijesti.

Govoreći o rezultatima izbora iz avgusta 2020., kada je njegova DPS sišla s vlasti nakon 30 godina, Đukanović kaže da su očekivali impuls napretka države, te da su priznali rezultate izbora ne tražeći da se glasanje ponovi na nekim mestima, kako bi njegova stranka obezbedila većinu od 41 mendata.

„Danas imamo opšti konsenzus da je tu vladu trebalo smeniti… Danas smo u fazi konsolidacije vlasti. Nije vreme da formiramo političku vladu, zato smo se opredelili za manjinsku, koja će biti oročena na godinu“.

Diskusija je organizovana pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja studenata prava u Crnoj Gori – ELSA Montenegro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar