U trendu

Predsednik UAE u dvodnevnoj poseti Francuskoj

PARIZ – Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed Al-Nahjan sastaje se danas u Parizu sa svojim francuskim kolegom predsednikom Emanuelom Makronom.

Predsednik UAE doputovao je u dvodnevnu posetu tokom koje bi u fokusu trabalo da bude postizanje sporazuma o energentima i transportu jer Francuska nastoji da diversifikuje svoje izvore energije nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi TV mreža Frans 24.

Makron je uspostavio dobre odnose sa šeikom Mohamedom bin Zajedom Al-Nahjanom, koji je u maju preuzeo dužnost od svog polubrata.

Francuski predsednik je tokom posete zalivskim zemljama u decembru prošle godine potpisao sa UAE do sada najveći ugovor o prodaji 80 francuskih brobenih aviona Rafal i 12 vojnih helikoptera vredan oko 19 milijardi dolara, prenela je ranije Al Džazira.

Francuska i UAE nastojaće da se dogovore i o globalnom, strateškom energetskom partnerstvu i zajedničkim projektima u sektorima kao što su vodonik, obnovljiva i nuklearna energija, potvrdio je jedan francuski zvaničnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar