U trendu

Predsednik Filipina saopštio da se povlači iz politike

MANILA – Predsednik Filipina Rodrigo Duterte saopštio je danas da se povlači iz politike.

Ova informacija je izazvala iznenađenje i podstakla spekulacije da Duterte otvara mogućnost svojoj ćerki da se kandiduje i eventualno ga nasledi na položaju predsednika, prenosi Rojters.

„Danas najavljujem svoje povlačenje iz politike“, rekao je predsednik Filipina izlazeći iz sedišta svoje stranke PDP-Laban, gde je bio u društvu sa svojim lojalnim saborcem, senatorom Kristoferom Goaom.

Goao se registrovao kao stranački kandidat za budućeg potpredsednika države, iako se očekivalo se da će se na predstojećim izborima Duterte kandidovati za tu funkciju.

Filipinski Ustav postavlja ograničenje da predsednik može da obavlja samo jedan 6-godišnje mandat zbog čega Duterte ne može ponovo da se kandiduje za najvišu funkciju.

Duterte-Carpio, koja je zamenila svog oca na položaju gradonačelnika Davaoa, izjavila je prošlog meseca da se u skladu sa dogovorom nje i oca, sledeće godine neće kandidovati za višu funkciju, ali odluka Rodriga Dutertea da se ne kandiduje ipak joj otvara vrata da preda kandidaturu za predsedničke izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar