U trendu

Predsedniku tri dana da odluči o smeni načelnika Generalštab

JEREVAN – Ustav Jermenije daje predsedniku tri dana da donese odluku o smeni načelnika Generalštaba oružanih snaga nakon što premijer izađe sa takvom inicijativom, izjavio je danas Gevorg Tonojan, pravnik i ekspert jermenskog parlamenta.

„Prema jermenskom ustavu, vrhovna komanda oružanih snaga može biti razrešena i imenovana tek nakon što predsednik potpiše odgovarajući dekret na preporuku premijera“, rekao je Tonojan.

Prema njegovim rečima, šef države za to ima tri dana.

„On ili potpisuje ukaz ili ga šalje nazad sa svojim primedbama“, pojasnio je on za TAS S.

Ekspert je rekao da ukoliko premijer odbije predsednike
prigovore, predsednik mora ili da potpiše ukaz u svakom slučaju ili se obrati Ustavnom sudu, koji će ispitati zakonitost kadrovske odluke.

„U slučaju da se predsednik ne obrati Ustavnom sudu, kadrovska odluka stupa na snagu čak i ako je predsednik nije potpisao“, istakao je Tonojan.

Generalštab jermenskih oružanih snaga objavio je saopštenje u kome traži ostavku premijera Nikola Pašinjana i Vlade.

Saopštenje su potpisali načelnik Generalštaba Onik Gasparjan, njegovi zamenici, načelnici odeljenja i komandanti vojnih jedinica.

Pašinjan je ocenio saopštenje Generalštaba kao pokušaj
vojnog puča i uputio predsedniku Armenu Sarkišijanu predlog o smeni Gasparjana.

Obraćajući se na skupu svojih pristalica kasnije tokom dana, Pašinjan je rekao da će, ako predsednik ne potpiše odgovarajući ukaz, smatrati da se pridružio državnom puču.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.