U trendu

Predsedništvo da razmotri Predlog zaključaka za usvajanje Akcionog plana

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović predložio je da se na sednici Predsedništva BiH razmotri Predlog zaključaka za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Bećirović je naveo da se ovim predlogom šalje jasna poruka da se deklarativni konsenzus za evropske integracije mora pretvoriti u radni konsenzus za članstvo u EU.

“Konkretnim merama i rokovima za ispunjavanje uslova, institucije države Bosne i Hercegovine će se obavezati da provode obaveze utvrđene akcionim planom, a u skladu sa prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije. Bosna i Hercegovina se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU obavezala na postepeno usklađivanje zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU (acquis) kao i njegovu doslednu primenu. Odluka Evropskog saveta od 15. decembra 2022. godine o dodeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini predstavlja snažan poticaj“, naveo je Bećirović.

Dodao je da je istovremeno ova odluka i obaveza za državu Bosnu i Hercegovinu i niže nivoe vlasti da ubrzano nastave reformske procese koji će omogućiti otvaranje pregovora za članstvo u EU i imati povoljan učinak na ekonomske, socijalne, političke, sigurnosne, kulturne i druge aspekte života građana Bosne i Hercegovine.

Bećirović ističe da bi se izradom i usvajanjem Akcionog plana za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, osigurale pretpostavke za ostvarivanje bržeg napretka u procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU.

“O Predlogu usvajanja Akcionog plana član Predsedništva BiH Denis Bećirović je razgovarao i sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johanom Satlerom, koji je, također, podržao ovaj predlog”, navedeno je u saopštenju iz Kabineta Bećirovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar