U trendu

Predstavnica OEBS u šoku zbog ubistva grčkog novinara

BEČ – Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro izrazila je danas šok zbog ubistva novinara Jorgosa Karaivaza koje se dogodilo danas u Atini.

„Ovo je užasan događaj“, rekla je Ribeiro.

„Novinari bi uvek trebalo da mogu bezbedno da rade svoj posao. Zahtevam da grčke vlasti brzo identifikuju i privedu pravdi odgovorne i da jasno utvrde motivaciju ovog strašnog napada“, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Grčki novinar ubijen je ispred svog doma u Atini usred dana, dok se vraćao kući sa posla. Karaivaz je radio kao reporter u oblasti kriminala na TV mreži STAR.

Bio je poznat po svom izveštavanju o grčkoj policiji i kriminalu. Novinar je upravljao stranicom bloko.gr koja je izveštavala o toj temi.

Prema navodima, dvojica muškaraca na motociklu, od kojih je jedan bio u vojničkoj odeći, pucali su u Karavaiza najmanje šest puta dok je novinar izlazio iz svog automobila ispred kuće. Procenjeno je da je na mestu događaja pronađeno 17 do 20 čaura, a detalji ukazuju da su ubice koristile prigušivač zvuka, jer komšije nisu čule pucnje.

„Ubistvo novinara zbog njegovog rada predstavlja napad na slobodu izražavanja i demokratiju. Ne može biti nekažnjivosti za tako gnusne zločine“, poručila je Ribeiro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.