U trendu

Predstavnici RS neće učestvovati u radu institucija BiH

BANJALUKA – Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su sinoć da srpski predstavnici u institucijama BiH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH ne učestvuju u donošenju odluka.

Praktično, to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne reši pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Jedan od zaključaka sastanka u Banjaluci jeste da će u proceduru biti upućene izmene dva zakona, prenele su banjalučke „Nezavisne novine“.

Takođe, dogovoreno je da se na sednici Skupštine RS u petak nađu izmene dva zakona, kao i da ta sednica bude zatvorena za javnost.

Nedeljko Čubrilović, predsednik Skupštine RS, nakon sastanka lidera parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske rekao je da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH.

„Ne povlači se niko, ali nema uslova za rad u Savetu ministara, Predsedništvu BiH I Parlamentarnoj skupštini BiH“, rekao je Čubrilović.

Milorad Dodik, član Predsedništva BiH i lider SNSD-a, rekao je da se odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka odbacuje kao ništavna i da srpski predstavnici u institucijama BiH neće učestvovati u odlučivanju.

Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je da to znači da neće biti donošene odluke u tim institucijama do daljeg, odnosno dok se ne reši pitanje nametnutog zakona.

Mirko Šarović, predsednik SDS-a, rekao je da su svi saglasni da se više nikada neće prihvatiti bilo koja odluka visokog predstavnika.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, rekao je da će RS istrajati na odlukama koje su doneli lideri političkih partija.

Nakon održanog sastanka predsednika parlamentarnih stranaka u RS doneseno je nekoliko zaključaka.

Politički predstavnici iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim.

Oni smatraju da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savetu ministara.

Odbacuje se svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa procedurama i odbacuje se saradnja s njim.

Na sastanku je bilo reči i o drugim aktivnostima koje će se obavljati u narednom periodu.

Preko poslaničkih klubova biće upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a reč je o krivičnim zakonima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.