U trendu

Istorijski čin: Predstavnički dom opozvao Trampa, mora na suđenje

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za opoziv Donalda Trampa i on je time postao treći američki predsednik u 245 godina dugoj istoriji SAD koji će se suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smenom sa te funkcije.

Demokrate su u Predstavničkom domu ponovile formalne optužbe protiv Trampa i saopštili su da je utvrđen predlog opoziva predsednika po dva osnova: zloupotreba položaja (time što je navodno tražio mešanje Ukrajine u izbore 2020. godine u SAD) i opstrukcija Kongresa (jer je ignorisao zahteve kongresnih odbora da zaposleni u njegovoj administraciji svedoče u istrazi ili predaju dokumenta potrebna u te svrhe).

Za opoziv po prvoj tački glasalo je 230 predstavnika (14 više nego što je potrebno za impičment), protiv je bilo njih 193, a sedmoro se uzdržalo. Za Trampov opoziv po drugoj tački glasao je 226 predstavnik, protiv je bilo njih 179, dok se 24 uzdržalo od glasanja, prenose mediji.

Tramp tvitovao 45 puta za vreme debate o impičmentu

Američki predsednik Donald Tramp postavio je na Tviteru 45 postova pre podneva u danu kada u Predstavničkom domu američkog Kongresa treba da bude održano glasanje o njegovom opozivu.

Iako je Bela kuća insistirala na tome da će predsednik biti previše zauzet da bi se fokusirao na dešavanja u Kongresu, Tramp je proveo čitavo pre podne tako što je ogorčenost i prkos izražavao putem tvitova i retvitova, prenosi AP.

„Možete li da poverujete da će me danas opozvati radikalna levica, demokrate koje ne rade ništa, a ja nisam ništa loše uradio“, napisao je Tramp u jednom od Tvitova i pozvao pratioca da se pomole.

Kako su članovi Predstavničkog doma ulazili dublje u raspravu o impičmentu, pojačavao se i intenzitet Trampove reakcije, pa je sve počeo da kuca velikim slovima.

„Tako užasne laži koje iznosi radikalna levica, demokrate koje ne rade ništa. To je napad na Ameriku i napad na Republikansku stranku“, napisao je Tramp.

On je optužio demokrate „za nelegalan, stranački pokušaj puča“ i „proglašavanje rata američkoj demokratiji“.

Američki predsednik nije planirao javne aktivnosti u vreme debate, ali je za večernje sate zakazan miting u okviru predizborne kampanje u saveznoj državi Mičigen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.