U trendu

Pregovori o krizi u Venecueli ove nedelje na Barbadosu

KARAKAS – Predstavnici venecuelanske vlasti i opozicije održaće ove nedelje na Barbadosu razgovor pod pokroviteljstvom Norveške, kako bi pokušali da pronađu rešenje za aktuelnu političku krizu u zemlji, prenosi Rojters.

Lider opozicije Huan Gvaido, koga više od 50 zemalja priznaje kao privremenog predsednika Venecuele, rekao je da bilo kakvi razgovori moraju da vode ka trajnom rešenju krize i ne smeju da služe Socijalističkoj partiji aktuelnog predsednika Nikolasa Madura da „kupuje vreme“.

„Narod Venecuele, naši saveznici i svetske demokratije prepoznaju potrebu za potpuno slobodan i transparentan izborni proces koji bi nam omogućio da prevaziđemo krizu i gradimo produktivnu budućnost“, navodi se u saopštenju iz Gvaidovog kabineta, prenosi Rojters.

Ministar inforamcija Horhe Rodriges postavio je na Tviter saopštenje vlade Norveške da će razgovori biti održani ove nedelje, ali njegova kancelarija nije želela da komentariše informaciju.

Mnogi propadnici opozicije sumnjaju u dijalog, s obzirom na to da su se raniji napori završili bez dogovora, a kritičari predsednika Nikolasa Madura vide razgovore kao taktiku odugovlačenja.

Maduro je u petak branio dijalog pod pokroviteljstvom Norveške, dok je Gvaido istog dana rekao da nikada neće biti dobar trenutak za posredovanje sa „otmičarima, prekršiocima ljudskih prava i diktatorima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.