U trendu

Pregovori s Rusima o gasu posle 10. maja

BERLIN – Srbija zavisi 100 odsto od ruskog gasa i uvozi 60 procenata ruske nafte i nema sada reči o diverzifikaciji sanbdevanja, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok.

„O kakvoj diverzifikaciji da govorimo? Mi ćemo tek za dve godine imati mogućnost da nešto dođe do Srbije, ali pitanje je šta da dođe. Mi tek radimo bugarski interkonektor, Bugari tek treba da raspišu tender ovih dana, pa onda još najmanje 300 dana da ga izgrade sa svoje strane. Šta da dovedemo? Odakle? To ne pada s neba“, rekao je Vučičh.

Dodao je da Nemačka uzima 55 odsto ruskog gasa, Srbija 100 odsto i da imamo problem i sa gasom i sa naftom.

„Mi sad s Rusima krećemo u pregovore posle 10. maja o ceni gasa i svemu ostalom. Za naftu imamo više problema. Da li ćemo Južnom družbom, odnosno Janafom da dovozimo naftu, jer drugačije ne možemo, a sad ko je sankcionisan ko neće biti to nam tek ostaje da proučavamo“, rekao je predsednik Vučić.

Naveo je da poslednjih mesec dana kupujemo 60 odsto ruske nafte umesto iračke, jer je ruska jeftinija i da ona dolazi preko Hrvatske.

„Šta sad, da je dovlačimo u baržama svaki dan i da ne koristimo naftovod? Zato se bune Mađari, Sovaci, zato njihov ministar kaže da će to da bude katastrofa za evropsku ekonomiju“, naglasio je Vučić.

On je podsetio da je gas bitan i za privredu, jer veliki broj fabrika su nemačke i da su od 15 najvećih izvoznika, pet, nemačke kompanije, a u 100 najvećih fabrika 50 je nemačkih

„MI sad hitno moramo da radimo skladista za naftiu, pregovaramo sa Britancima, moramo da vidimo kako da dogradimo skladišta gasa da za dve godine imao milijadru kubnih metara negde da stavimo da bismo imali gasa za tri meseca“, naveo je Vučić.

Podsetio je da imamo najjeftiniju struju, hleb i ulje u Evropi i najavio da će narednih dana država da „podvuče crtu“ oko hrane i energenata da vidi čime raspolaže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar