U trendu

Pregovori u Astani: Damasku smeta Ankara, a sirijskoj opoziciji Iran

Na pregovorima u Astanu strane su uspele da postignu konkretne rezultate o rešavanju krize u Siriji, izjavio je stalni predstavnik Sirije u UN Bašar el Džafari.

„U pregovorima u Astani određen je cilj: pronaći put rešavanju krize, pomeriti se u pravcu miru, pronaći mehanizam uspostavljanja režima prekida vatre. To nije pijaca, mi smo razgovarali o određenom dnevnom redu, razgovarali o njemu i postigli određene rezultate“, rekao je Džafari na pres-konferenciji na kraju razgovora.

Prema njegovim rečima, putevi rešavanja problema leže u stvaranju mehanizama za praćenje primirja i sprečavanje provokacija. On je priznao da je sedenje za pregovaračkim stolom zajedno sa opozicijom bilo veoma teško, naglasivši da je zvanični Damask spreman i dalje da radi na tome, kako bi se zaustavio teror.

Damask ulogu Turske u sirijskom pitanju smatra negativnom, ali to pitanje ne pokreće tokom pregovora, rekao je Džafari.

„Insistiramo da Sirija bude građanska i sekularna država, ali su turska delegacija i delegacija naoružane sirijske opozicije odbile taj predlog“, dodao je stalni predstavnik.

„Najvažnije, što se tiče sastanka u Astani, jeste to što su sve strane u pregovorima izašle sa zajedničkom deklaracijom“, naglasio je predstavnik.

Pritom, kako saopštava agencija Rojters, opozicija je ostala nezadovoljna zbog završnog dokumenta pregovora, jer se u njemu ne pominje vojna uloga Irana u sukobima.

„Iran se nalazio na čelu niza vojnih napada koji su doveli do iznuđenog preseljenja na hiljade Sirijaca i krvoprolića. Saopštenje legalizuje tu ulogu“, saopštili su predstavnici opozicije.

Šef delegacije sirijske opozicije Mohamed Aluš saopštio je novinarima da se sirijska opozicija nada da će doći do prekida borbi u Siriji zahvaljujući ulozi Rusije u međusirijskom rešavanju krize.

Prema njegovim rečima, u Astani je počeo proces čiji cilj je, pre svega, jačanje režima prekida vatre, kao i realizacija humanitarnih tačaka koje se nalaze u rezoluciji SB UN.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar