U trendu

Prekid na kablu odsekao Tongu od ostatka sveta

VELINGTON/SIDNEJ – Arhipelag Tonga u južnom Pacifiku bi danima ili čak nedeljama mogao biti odsečen od ostatka sveta zbog poteškoća u popravci jedinog podmorskog komunikacionog kabla, koji je presečen tokom masivne erupcije vulkana.

Subotnja eksplozija vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai poslala je talase cunamija preko Tihog okeana, da bi u jednom trenutku u vodama na oko 37 kilometara od obale došlo do prekida podmorskog komunikacionog kabla kojim upravlja operater “Tonga Cable Ltd”, prenosi agencija Rojters.

Međutim, popravka ključne optičke veze Tonge, koja se u dužini od 827 km proteže do Fidžija, zavisi od dolaska jednog specijalizovanog broda koji je sada danimima udaljen budući da se nalazi u Port Moresbiju, glavnom gradu Papue Nove Gvineje.

“Generalno gledano, da bi sve stvari bile u redu, trebalo bi oko dve nedelje“, izjavio je Krejdž Slots, direktor marketinga i prodaje u kompaniji “Southern Cros s Cable Network“.

Samo osam ili devet dana bi, prema njegovim rečima, bilo potrebno specijalnom brodu “Reliance” za popravku kablova da stigne do pogođenog područja, dok je posadi takođe potrebna posebna bezbednosna dozvola za boravak.

“Njegova sposobnost popravke bi takođe zavisila od bilo kakve vulkanske aktivnosti”, dodao je Slots.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar