U trendu

Prekinuto zasedanje Kongresa SAD posle upada Trampovih pristalica u zgradu, jedna osoba ranjena

Zasedanje oba doma Kongresa SAD koji večeras treba da potvrdi pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima prekinuto je nakon što su pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa upale u zgradu parlamenta u Vašingtonu.

U toku je evakuacija članova Kongresa SAD kojima je policija savetovala da stave gas maske, navodi Asošiejted pres.

Trampove pristalice su se prethodno sukobile s policijom koja je blokirala zgradu Kongresa nakon što su demonstranti oborili metalne barikade u podnožju stepenica ispred ulaza.

Pošto su neki demonstranti pokušali da probiju kordon, policija je bacila suzavac u masu.

Sukobi demonstranata i policije izbili su nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

„Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove“, rekao je Tramp pristalicama ispred Kongresa.

Nakon što je policja blokirala zgradu parlamenta, i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD prekinuli su debate.

Dva doma su nešto ranije počela odvojene sednice nakon što su na zajedničkom zasedanju uloženi prigovori na glasove elektora u saveznoj državi Arizona.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Glasovi elektora po saveznim državama zvanično se objavljuju tek danas na zajedničkom zasedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat odmah nastavljaju odvojena zasedanja.

Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom sledi glasanje.

Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobeda Bajdena nad odlazećim predsednikom, republikancem Donaldom Trampom, koji i dalje osporava rezultat izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar