U trendu

Premijer Haitija želi mobilizaciju vojske radi suzbijanja razmahalih gangstera na ostrvu

Premijer Haitija Arijel Anri (Ariel Henry) ukazao je danas da želi mobilizaciju haićanske vojske kako bi ona pomogla nacionalnoj policiji u borbi sa sve moćnijim bandama u ovoj izrazito siromašnoj nemirnoj zemlji u Karipskom moru.

Anri je danas posetio vojni generalštab i rekao da namerava da mobilše sve bezbednosne snage u zemlji radi borbe sa razmahalim gangsterima.

Za to vreme, zvaničnici Haitija i neki zvaničnici Ujedinjenih nacija i dalje traže da se na ostrvu razmeste međunarodne trupe kako bi se suzbilo gangstersko nasilje.

Žan Robenson Servilijus (Jean Robens Servilius), koji radi u službi za odnose sa javnošću haićanskog ministarstva odbrane, potvrdio je Asošiejted presu da se priprema aktivacija vojske.

Prema njegovim rečima, oružane snage trenutno imaju oko 2.000 vojnika a u toku je regrutacija dodatnih snaga, koje obučavaju stručnjaci iz Argentine, Meksika i Kolumbije.

Haićanska vojska je rasformirana 1995. godine nakon što je učestvovala u više vojnih pučeva i bila optužena za političko mešanje. Obnovio ju je 2017. godine ubijeni predsednik države Žovenel Moaze (Jovenel Moise) nakon što je završen mandat međunarodnih mirovnih snaga na Haitiju.

Otada vojska ima ograničenu ulogu koja uključuje obezbeđivanje haićanskog premijera.

Procenjuje se da gangsteri kontrolišu oko 60 odsto glavnog grada Haitija, Port-o-Prensa, i da su poslednjih meseci ubili na hiljade ljudi u svom nastojanju da zaposednu što veću teritoriju nakon ubistva Žovenela Moazea u njegovoj kući u julu 2021. godine.

U nasilju koje je potom zahvatilo zemlju raseljene su desetine hiljada Haićana.

Ujedinjene nacije kažu da takvo nasilje nije viđeno decenijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.