U trendu

Premijer: HR podržala UKR jer je i sama bila žrtva agresije

ROTERDAM – Premijer Andrej Plenković i lider vladajućeg HDZ izjavio je da je zvanični Zagreb „vrlo brzo, gotovo refleksno“ podržao Ukrajinu i osudio Rusiju jer je, kako je naveo, Hrvatska i „sama bila žrtva agresije u Domovinskom ratu“.

Plenković je to rekao sinoć u Roterdamu na kongresu Evropske narodne stranke (EPP) na panelu „Ujedinjeni u solidarnosti:Odbrana zapadne demokratije“.

„Budući da smo zemlja koja je bila žrtva agresije režima Slobodana Miloševića, podrška vlade i hrvatskog naroda Ukrajincima stigla je vrlo brzo, gotovo refleksno“, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer smatra da se trenutno sukobljavaju zagovornici upravljanja svetom na „kooperativan način“ s jedne strane i „konfliktan“ s druge strane kao i da, kako kaže, u takvom trenutku niko ne može stajati po strani.

Istakao je da je Zapad pružio „neverovatnu pomoć“ Ukrajini i da postoji „međunarodna mobilizacija“ za Ukrajinu.

„Govorim to kao neko iz zemlje koja je takođe bila žrtva agresije. U ’90-ima ne samo da nismo videli takvu mobilizaciju međunarodne zajednice već smo morali da se branimio pod embargom UN-na uvoz oružja“, kazao je Plenković.

Plenković je rekao da smatra da napore podrške Ukrajini nužno treba nastaviti i održavati, dok bi, kaže, države članice EU trebalo i same da ojačaju svoje resurse.

„Mi na primer imamo najveći proračun za vojsku ikada i nastavićemo da ulažemo u naše vojne kapacitete“, kazao je Plenković, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar