U trendu

Premijer Izraela: Stvaranje palestinske države bila bi velika greška (VIDEO)

Premijer Izraela Naftali Benet izjavio je po povratku iz Egipta, gde se sastao sa egipatskim predsednikom Abdel Fatahom el Sisijem da bi stvaranje palestinske države bila velika greška.

„Protivim se palestinskoj državi. Mislim da bi to bila užasna greška koja bi dovela do toga da se užasna situacija u Gazi ponovi u Judeji i Samariji“, rekao je Benet sinoć za javni izraelski servis Kan, koristeći biblijsko ime Zapadne obale.

On je aludirao na činjenicu da je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast u pojasu Gaze od Palestinske uprave u kojoj dominira umereniji Fatah, 2007. godine, posle čega su učestali raketni napadi na jug Izraela.

Izraelski lider je zaključio da bi Hamas ili neka druga radikalna palestinska organizacija slično preuzela vlast na Zapadnoj obali, koju kontroliše Palestinska uprava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i živote Izraelaca koji žive u blizini, računajući i njega iz grada Ranane, pretvorila u pakao.

Benet je u čitavom nizu intervjua pred Dan pokajanja, Jom Kipur, najsvetiji u jevrejskom kalendaru, objasnio da u svakom slučaju palestinska država u ovom trenutku nije dostižna i zato pitanje da li je podržati nije relevantno, ali je važno da se obezbede ekonomske mogućnosti za Palestince koji će im poboljšati život.

Novi premijer Izraela sastao se odvojeno s El Sisijem s kojim je razgovarao o oživljavanju bliskoistočnog mirovnog procesa i kraljem Jordana Abdulahom Drugim, ali je rekao da ne namerava da razgovara sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Ne vidim nikakvu logiku u sastanku ili razgovoru s osobom koja tuži vojnike IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) i njihove komandante u Medjunarodnom krivičnom sudu u Hagu“, rekao je Benet, dodavši da u vreme dok tuži izraelske vojnike i komandante za ratne zločine Abas takodje „daje plate teroristima“ svakog meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.